Hulladékból hasznosat

 

Hulladékból hangszerek, játékok, ékszerek, használati eszközök

Mivel a Kalász Suli egy örökös Öko Iskola és nekem is szívügyem a környezetünk védelme, minden lehetőséget megragadok a gyerekek szemléletformálására annak érdekében, hogy tudatosodjon bennük, ők is sokat tehetnek azért, hogy Földünk élhetőbb legyen, és élhetőbb is maradjon.

A Pályaorientációs nap remek lehetőséget biztosított erre a szemléletformálásra.

A nap mottója: „Hulladékból hasznosat” lett.

Az 1.m osztály egy egész délelőttöt átölelő kézműves foglalkozáson vett részt. Mivel ez az osztály művészeti osztály, kiemelten fontosnak tartom, hogy ezzel az igazán aktuális témával ilyen formában is megismerkedjen.

A nagy nap előtti héten az osztály tanulóinak családjai felkutatták, hogy a számunkra hasznos tárgyak közül mi az, ami az otthonukban, környezetükben, ismerőseiknél fellelhető, és nekik már felesleges. Ezen tárgyakat be is küldték csemetéikkel az előző napokban az osztályunkba. Gyűltek is szép számmal a tárgyak: konzervdobozok, pezsgősdugók, festék sprayk, pingpong labdák, madzagok, félig kiürült akril festékek, bőr darabkák, Kinder tojások műanyag belseje, csatornacső darabkák, gyöngyök, lufik, szigetelőszalagok… Kedden reggel már minden tárgy, eszköz a teremben várta a gyerekeket.

Az első órában egy bevezető beszélgetéssel indítottuk a napunkat. Megbeszéltük, miért fontos a környezetünk védelme. Mi mindent tehetnek ők, azaz a gyerekek azért, hogy a bolygónk még hosszú ideig élhető maradjon. Sok okos gondolatot osztottak meg egymással a gyerekek. Elhangzott többek között a szelektív hulladékgyűjtés, az újrahasznosítás, a vízzel való takarékoskodás, a komposztálás, a szemetelés elkerülése is. Még az osztályunk 23. kis diákjának, Kelekótya Konrádnak - aki egy életnagyságú textilből készült kisfiú - is jó tanácsokat adtak a gyerekek azzal kapcsolatban, hogy kirándulás közben ahelyett, hogy eldobná a szemetét, mit tegyen azzal.

Miután az újrahasznosítás lényegét, jelentőségét átbeszéltük, megkezdődött a munka. A gyerekek több csoportban kezdtek el dolgozni. Szerencsére több szülő is csatlakozott hozzánk ezen a napon, akik segítették a csoportok munkáját. Nagyon hálásak vagyunk érte!

A csoportok először hangszereket készítettek. Csörgők készültek csatornadarabokból, Kinder tojás belsejéből, gyöngyökből. Az akril festék felhasználásával váltak igazán egyedivé a hangszerek.

Dobokat, dobverőket is gyártottunk két csoporttal. Konzervesdobozokból, bőrből, madzagokból, csavartartó pálcákból, pezsgősdugókból készültek el a csodás dobok. A bőrlyukasztás, ringlizés nagyon érdekelte a gyerekeket, aktívan segítették a munkafolyamatot.

A hangszerek az osztályban maradnak és segítik az ének-zene oktatást, valamint a gyerekek kikapcsolódását, szórakozását.

A hangszerek készítése mellett mindenki gyárthatott magának egy-egy pingpong labda kilövő játékot is. Egy-egy műanyag pohár, lufi, pingpong labda, szigetelőszalag, és már kész is volt a játék. Nagyon élvezték, ahogy kilövés után felrepültek a pingpong labdák egészen a terem plafonjáig. Később az udvaron is ezzel játszottak a gyerekek.

A fennmaradó időben, akinek még kedve volt kézműveskedni, szütyőket készíthetett bőrből, madzagból és gyöngyökből. Volt, aki még bőr karkötőt is csinált magának.

A nap hozadéka pedig legelső sorban a gyerekek lelkesedése, hálás, szeretetteljes hozzáállása volt. Az egy cél által vezérelt közös munka öröme, a hasznos időtöltés, az újrahasznosítás lehetőségének felfedezése, az egymáshoz való alkalmazkodás megélése. A bőrös, kárpitos mesterséggel való megismerkedés. A hangszerkészítő szakmába való betekintés. Nem utolsó sorban a szülők, gyerekek, tanítóik közös, vidám, hasznos időtöltése volt.

 

A képeken látható a nagy halom hulladék egy része, a belőlük készült hangszerek, tárgyak, valamint a vidám mosolyú 1.m osztály tanulói az elkészült tárgyak társaságában.

Tarcsiné Duró Edit

osztályfőnök