Pályaorientációs nap a Kalász Suliban

A továbbtanulás, pályaválasztás az iskola kiemelt feladatai közé tartozik, a pályaorientációs tevékenység az oktatás és nevelés fontos eleme. Ezen a napon az osztályfőnökök igyekeznek hasznos, változatos, a gyerekek életkorának megfelelő programokat szervezni osztályukban. Ezek közül mutatunk be párat.

 

A 4.a osztály a Szentendrei Rendőrkapitányságon járt. Az ott dolgozók szívélyesen fogadtak bennünket és izgalmasabbnál izgalmasabb dolgokat próbálhattunk ki: először ujjlenyomatot vettek tőlünk, majd beülhettünk a fogdába. Aki szerette volna, az felpróbálhatta a golyóálló mellényt, a sisakot és a bilincset is a kezünkbe foghattuk.

A közlekedéshelyszínelő rendőrök is bemutatták eszközeiket. Egy nagyon érdekes foglalkozás élményével tértünk vissza az iskolába.

Kókai Andrásné 

A Pályaorientációs nap keretein belül a 3.s osztály tanulói egy-egy szakmát jelenítettek meg "jelmezeikkel". Így alakult aztán, hogy a közös munka során együtt alkották meg komplett svédasztalos reggelinket az ügyvéd, állatorvos, asztalos, titkárnő, természettudós, hacker, testnevelőtanár és operatőr. 

Genge Magdolna 

A 4.b osztály szülői felajánlással az MVM Mátrai Erőművében járt, ahol megtudhatták, hogy hogyan lesz a lignitből elektromos áram. A gyerekeket lenyűgözték a hatalmas gépek, a több kilométeres futószalag és a bánya látványa. Feledhetetlen élmény volt!

Nemesné Baján Panna 

Idén a 2.m osztály a Kalász Pékségbe látogatott el. Nagy élmény volt, hogy a gyerekek bepillanthattak egy kis időre ebbe az ősi mesterségbe. Jártak a szorgos kezek, készültek a csigák, briósok és kalácsok is. Az illatokat, ízeket a képzeletre bízzuk!

Bánócziné Kovács Zsófia 

Október 17-én a pályaorientációs nap keretében a Hungaroringre látogatott a 6.b osztály. Sok érdekes információt megtudhattunk az 1986 óta megrendezésre kerülő Hungaroring futamok történetéről. Bejártuk a pályát, megnéztük, hogy a híres Forma 1 versenyzők hol veszik át a díjakat. Az irányító szobában is jártunk, ahol videókat néztünk a versenyekről. A sajtószobában egy totót töltöttünk ki a nap során hallottakról, a kvíz győztesei pedig még a dobogóra is felállhattak, a többiek tapsviharral köszöntötték őket. Igazán nagy élmény volt. A nap fénypontja a gokartozás volt, a gyerekek nagyon élvezték a száguldást.

Köszönjük Zsófi anyukájának a kedves kalauzolást, sok élménnyel gazdagodtunk a nap során. 

Németh Nikolett 

A 2. s osztály a budakalászi Zöldövezet Állatorvosi Rendelőbe látogatott el a pályaorientációs napon. Dr. Kassay Viktória és társa bemutatták nekünk a siklók, a kaméleon, és az ékszerteknősök helyes tartását és gondozását. Sok újat tanultunk tőlük, s közben mindenki lelkesen simogatta a bemutatott állatokat.

Róna-Horváth Szilvia 

Az 1.m osztály egy egész délelőttöt átölelő kézműves foglalkozáson vett részt.

Mivel a Kalász Suli egy örökös Öko Iskola, és nekem is szívügyem a környezetünk védelme és minden lehetőséget megragadok a gyerekek szemléletformálására annak érdekében, hogy tudatosodjon bennük, ők is sokat tehetnek azért, hogy Földünk élhetőbb legyen, és élhetőbb is maradjon. A Pályaorientációs nap remek lehetőséget biztosított erre a szemléletformálásra.

A nap mottója: „Hulladékból hasznosat” lett.

Az első órában egy bevezető beszélgetéssel indítottuk a napunkat. Megbeszéltük, miért fontos a környezetünk védelme. Miután az újrahasznosítás lényegét, jelentőségét átbeszéltük, megkezdődött a munka. A csoportok először hangszereket készítettek. Csörgők készültek csatornadarabokból, Kinder tojás belsejéből, gyöngyökből. Dobokat, dobverőket is gyártottunk két csoporttal. Konzervesdobozokból, bőrből, madzagokból, csavartartó pálcákból, pezsgősdugókból készültek el a csodás dobok. A bőrlyukasztás, ringlizés nagyon érdekelte a gyerekeket, aktívan segítették a munkafolyamatot.

A hangszerek készítése mellett mindenki gyárthatott magának egy-egy pingpong labda kilövő játékot is. Egy-egy műanyag pohár, lufi, pingpong labda, szigetelőszalag, és már kész is volt a játék. A fennmaradó időben, akinek még kedve volt kézműveskedni, szütyőket készíthetett bőrből, madzagból és gyöngyökből. Volt, aki még bőr karkötőt is csinált magának.

A nap hozadéka pedig legelső sorban a gyerekek lelkesedése, hálás, szeretetteljes hozzáállása volt. Az egy cél által vezérelt közös munka öröme, a hasznos időtöltés, az újrahasznosítás lehetőségének felfedezése, az egymáshoz való alkalmazkodás megélése.                                                                                                                                            

 Tarcsiné Duró Edit