Kirándulással zártuk az évet

A németet tanuló diákok tanáraikkal minden évben elutazhatnak Ausztria egy csodás vidékére. Idén is így volt.

Május 31-én a kora reggeli gyülekezőt követően - 6 óra után - kigördült a buszunk a parkolóból. Elindultunk Ausztria felé. Első állomásunk Kittsee híres Hauswirth csokoládégyára volt. Megismertük a csokikészítés folyamatát, sajnos csak egy film segítségével. Az idegenvezető nagyon kedvesen körbevezetett minket a gyárban, ahol a munkások éppen szabadságon voltak. A csokoládégyár boltjában mindenki kedvére kóstolhatta a finom falatokat.

Folytattuk utunkat Dévény várához. A történelmi hely mindenkit meghatott. Nekem legjobban a kút tetszett, amibe egy vödörrel vizet is önthettünk. Nagyon mély volt az a kút. Itt ömlik a Dunába a Morva folyó. Ezt a helyet a Kárpát-medence nyugati kapujának is hívják.

A vár alatt egy szamár legelt, persze mindenki meg akarta simogatni. Innen Pozsonyba indultunk tovább. Először ott is a várba szerettünk volna felmenni, de az zárva volt, sőt a koronázási templomban is esküvőt tartottak. Az a templom nagyon fontos a magyarok számára, mert ott – mint megtudtam - 8 királynőt és 11 királyt koronáztak meg. Ezt a helyet végül csak délután 5 órakor tudtuk megnézni. Addig a belváros leghíresebb múzeumát tekinthettük meg, majd fagyiztunk. Pozsonyban elsétáltunk az előtt az épület előtt is, ahol 1802 és 1848 között ülésezett a „Magyar Országgyűlés”.

Visszafelé a bábolnai McDonald’s-ban vacsoráztunk. Nagyon jó volt a hangulat. Este 21.00 és 21.15 között érkeztünk meg Budakalászra. Nekem legjobban a csokigyár és a pozsonyi belváros tetszett.

Köszönjük Szilágyiné Dér Barbara tanár néninek, hogy megszervezte a kirándulásunkat, Giay Anikó, Németh Nikolett és Séra Andrea tanárnőknek, hogy elkísértek minket!

Köszönjük szépen Holló Imre bácsi idegenvezetőnek a sok türelmet, a szórakoztató történeteket, a vidám dalokat!

Csodás nap volt!

Nagy Márton

5. b

További fotókat képgalériánkban láthatnak.