Kalász Suli  Falmászó Karácsony Kupa

2021. december 17-én először rendeztünk iskolai falmászó csapatbajnokságot. Bár a világjárvány ezt a rendezvényt is majdnem ellehetetlenítette, semmiképpen sem akartuk, hogy az egész sportesemény csak egy jó ötlet maradjon.

Most már elmondhatjuk, hogy jól döntöttünk. Sőt, éppen a világjárvány miatt duplán fontos, hogy megvalósult az esemény, hiszen alsó tagozatos diákjaink a verseny által közösségi és sportélményhez jutottak, melyre napjainkban van a legnagyobb szükség.  Mindez történt egy olyan sportág által, ami igazán sokoldalú pszichét és fizikumot kíván. A falon egy ilyen korú kisgyermeknek egyszerre kell bátornak, higgadtnak, lazának, koncentráltnak, kitartónak, erősnek, gyorsnak és hajlékonynak lennie.

A verseny legnagyobb örömünkre azt is bizonyította, hogy az előbbieken túl a karácsony kupánkon empatikusnak is kellett lenni. Hiszen függetlenül attól, hogy ki melyik csapatot erősítette, a gyermekek egy emberként bíztatták és segítették egymást szurkolással és jótanácsokkal. Némelyek még vigasztalásban is nagyot alakítottak.

Mindezért túlzás nélkül állíthatjuk, hogy a versenyünk végén minden gyermek győztesnek érezte magát. Az is, aki a nyakában éremmel távozott, és az is, akinek „csak” a fal tetején lévő csengőt sikerült megszólaltatnia. Továbbá az a gyermek is, aki átélte azt a nagyszerű élményt, hogy diáktársai bátorítják, vagy éppen ő vígasztalt vagy bíztatott másokat.

Az élmény, melyet sikerült megadni alsósaink számára, önmagáért beszélt.  Talán a legjobban azzal jellemezhető, hogy a helyi televízió munkatársai első kérdésként az tették fel, hogyan bírjuk ezt a - szurkolás okozta - hangzavart elviselni. Természetes, hogy testnevelő tanárként ezt észre sem vettük, hiszen megszoktuk már. A tornateremben ami a fülünket leginkább bántja, az a lelkünknek a legkedvesebb dolog, vagyis a gyermeki teli torokból szurkolás. Pedig a covid szabályaink megtartásával a versenyzők korlátozott létszámban (osztályonként egy, különleges esetben két csapat) lehettek csak a tornateremben.

Hajrá Kalász Suli! Jövőre folytatjuk! Terveink szerint további iskolák falmászó csapatainak részvételével.

Végh Attila & Pózna Előd

Testnevelők

 

Helyezések:

1-2. osztályosok

I. helyezett: Hegymászók

( Baluka Dóra, Kovács Adél, Kenyhertcz Máté, Sulyok Bence-2.a osztály)

II. helyezett: Cinege

(Bencze Boglárka, Lévai Zsófia, Bor Patrik, Kiss Adrian-1.s osztály)

III. helyezett: Gekkó

(Horváth Stefánia, Gaspari Hédi, Kovács Márton, Törköly Huba-1.n osztály)

3-4. osztályosok

I. helyezett: Fókák

(Károly Nándor, Balikó Bence, Ujházi Hanna, Szabó Csenge-4.a osztály)

II. helyezett: Nyolckézláb

(Bagdy Borbála, Benedek Barbara, Pály Kíra, György Kristóf-4.b osztály)

III. helyezett: Csúcsratörők

(Dembinszky Kamilla, Varga Viktor, Horváth Vilmos, Sulyok Panna-4.c osztály)