Mézes órák a Kalász Suliban

Február 2-án és 3-án néhány év kihagyás után folytatódtak Wagner Anikó, budakalászi méhész és segítője, Mayer Éva érdekfeszítő ismeretterjesztő órái a Kalász Suliban, ahol a felső tagozatos diákjai interaktív előadáson ismerhették meg a méhek szokásait, jelentőségüket, illetve betekintést nyerhettek a méhészek munkájába is.

A gyerekek kézbe vehették, megvizsgálhatták a méhviaszt, a virágport és a propoliszt. Az érdekes előadás alatt megtanulták, hogy a méz édes ízét a nem kristályosodó gyümölcscukor adja, zamatát pedig az illóolajok határozzák meg. A méz lehet folyékony, szilárd, vagy részben kristályos. Emellett színe, íze is függ az alapanyagként használt nektártól, vagy mézharmattól. Az előadás végén pedig megkóstolhatták a különböző mézeket is.

Wagner Anikó azt tanácsolta, bármilyen mézről legyen is szó: repce-, akác-, virág-, napraforgó- vagy hársméz, a lényeg, hogy egészségünk érdekében fogyasszunk minél többet belőle.