Új rovatunk: Bori kincsestára

Szeretettel ismertetlek meg Titeket kedves volt tanítványommal

Harcsa Borbálával, aki ezentúl havonta ajánl figyelmetekbe egy-egy érdekes könyvet.

-Kedves Bori! Néhány éve te is a Kalász Suliban végeztél. Úgy emlékszem, hogy már akkor nagyon érdekelt téged a történelem és az irodalom. Hol folytattad a tanulmányaidat?

-Nagyon szép éveket töltöttem a Kalász Suliban, az első pillanattól kezdve befogadó, inspiráló közegben tanulhattam. Milosevits Ági néni felejthetetlen történelem órái pedig az irányt is megmutatták számomra. Előbb politológia, majd történelem szakon végeztem az ELTE-n.

-Melyik az a regény vagy vers, amely a legemlékezetesebb élmény volt számodra?

-Nagyon nehéz egy valamit kiemelni. Gyermekkoromat Lázár Ervin meséi kísérték, emellett a Harry Potter generáció büszke tagja vagyok, együtt nőttem föl a híres varázslótanonccal. Rengeteg szerző van, aki életre szóló élményt adott, és ad még ma is. Például Szabó Magda, Jókai Mór, Jane Austen, P.G. Wodehouse, Stendhal vagy Lev Tolsztoj.

-Úgy tapasztaltam, hogy egy könyváruházban roskadoznak a polcok az új gyerekkönyvektől. Te hogyan választasz olvasnivalót?

-Már több mint egy éve készítek izgalmas beszélgetéseket gyermek - és ifjúsági könyvek szerzőivel, így már kapcsolatban vagyok kiadókkal, és folyamatosan kapom az ötleteket. Általában már több az ötlet, mint amennyit egyszerre meg tudok valósítani. De a könyvesboltokban is nyitott szemmel járok, már úgy fordulok a gyerekkönyvek felé, hogy melyikről lehetne írni. Izgalmas feladat.

-Munkád során érdekes beszélgetést folytatsz magyar szerzőkkel.Említs meg riportalanyaid közül néhányat!

-Beszélgethettem már Grecsó Krisztiánnal, Finy Petrával, Molnár T. Eszterrel és például Madarász Éva színésznővel is, akinek nemrég jelent meg az első ifjúsági regénye Hullámvasút címmel, igazi szívhez szóló kamaszregény.  

-Úgy látom, hogy a munkád a hobbid is.

-Valóban, nagyon szerencsés vagyok, hogy az a feladatom, hogy izgalmas emberekkel beszélgessek. Lelkesen készülök minden beszélgetésre, megunni nem lehet, mert minden interjú más, mint az előző. Emellett pedig szabadidőmben film - könyv - és színházi ajánlókat írok, amelyek a blogomon, A Kihagyhatatlan blogon jelennek meg. A blog idén lesz már 10 éves, de ma is ugyanúgy élvezem, mint első nap.

-Köszönjük, hogy havonta ajánlasz egy érdekes könyvet diákjainknak. Mi az e havi javaslatod?

-Az e havi javaslatom: Kiss Judit Ágnes A csodabogár című meséje.

 A történet főszereplője Zsófi, aki új iskolába kerül, és nehezen megy neki a beilleszkedés, ezért egy csodálatos bogár a segítségére siet. A mese azt mutatja meg, hogy mindannyian félünk valamitől, így mindannyian válhatunk elutasítóvá. De ugyanígy mindannyiunkban ott van a képesség arra is, hogy nyitottak és segítőkészek legyünk. Nem kell mást tennünk, csak megtalálni a csodabogarat a zsebünkben és a lelkünkben.

-Köszönjük! Kedves Gyerekek! Kellemes olvasást kívánunk!

Nógrádi Anikó