Aki a múltat nem ismeri, a jövőt nem érdemli.   

Programunk több héttel ezelőtt diavetítéssel kezdődött. Arany János Rege a csodaszarvasról költeményét László Gyula rajzai tették varázslatossá. Régészeti leletek vetítésekor megcsodáltuk a honfoglaló magyarok díszítő művészetét.

Technika órákon rakamazi tarsoly mintát és hajfonat korongot készítettünk fémdomborítással. Rajz órán kipróbálhattuk a nemezelést, szép tulipánokat formáltunk. Honfoglalás kori mesterségekről idézeteket tanultunk László Gyula könyvéből.

Az osztálykirándulást Budakalász Holló-völgybe terveztük.

A lányok felvették a fejpántot, hajukba kötötték a hajfonat korongot, a fiúk derekukra kötötték a tarsolyt. Így mentünk végig az utcán. Fél óra séta után megérkeztünk, és íjászattal kezdtünk. Mindenki öt nyílvesszőt lőhetett a célra. Többen kedvet kaptak az íjászkodáshoz.

Nyers Csaba a szépen berendezett jurtában mesélt a honfoglaló magyarokról. Megmutatta a nyílhegyeket, a tegezt, a szablyát, az övvereteket, férfi és női öltözetet, tarsolylemez mintákat, női ruha díszeket. Jó volt hallgatni az elődeinkről szóló történeteket. Ezután a gyermekek beszámolója következett a honfoglalás kori mesterségekről. Az előadó megdicsérte az osztályt, hogy ápoljuk a múltunkat.és rovásírás naptárt kaptunk ajándékba. A jurta program után is lehetett még íjászkodni.

Az osztály időutazását fagyizással zártuk.

2021. június 9.

Nagyné Martinusz Éva és Ábrahám Nina