Határtalanul kirándulás 2024. május 6-9.

 

Idén tavasszal a nyertes „Határtalanul!” pályázatunkkal ismét lehetőség nyílt négy napos osztálykirándulást szervezni hetedik osztályos diákjaink számára, melynek célja a Vajdaság magyar emlékeinek felfedezése és a moholi testvériskolánk diákjaival való találkozás volt.

A kirándulásról így számoltak be a résztvevő diákok.

„Május 6., hétfő

Reggel 7 órakor az iskola parkolójából a szerb határ felé vettük az irányt, melyet átlépve délután egy körül érkeztünk meg az adai szállásra. A rövid pihenő után a Tisza partján játszottunk egy jót, majd meglátogattuk a Lakatos család birtokát, ahol többféle állatot tartanak pl. lovakat, juhot, illetve papagájtenyésztéssel is foglalkoznak. Színes kavalkádját láttuk a hullámos, nimfa-, arapapagájoknak, kakaduknak. Családi vállalkozásukhoz tartozik egy virágkertészet is fóliasátrakkal. Nagy örömmel mutatták meg birtokukat, és rengeteg érdekességet meséltek munkájukról.

Ezek után indultunk tovább a moholi katolikus templomba, amely a környéken az egyik legnagyobb, és a helyi magyarság büszkesége is. Itt a falu plébánosa mesélt a szokásokról, a templom történetéről.

Visszatérve a szálláshoz Buza Tibor híres csókai solymász hozta el hozzánk különleges madarait (sólymot, héjákat), és beszélt a solymászat ősi mesterségéről.

A sűrű nap után jól esett a finom vacsora, majd esti sétára indultunk Adára, ahol megismertük Gruber Ferencet, a helyi magyar közösség jeles tagját. Ő is sokat mesélt a helyi magyarság történelméről, életéről, majd közösen megkoszorúztuk a Budakalász által Adának adományozott Damjanich-emlékművet.

Május 7., kedd

A kedd reggel egy korai reggelivel indult, mert utána vártak ránk moholi testvériskolánkban, a Novak Radonić Általános Iskolában a hetedikesek. Egy különleges, határtalan testnevelés órán vettünk részt velük közösen. A fiúk fociban, a lányok röplabdában mérték össze tudásukat. A mérkőzések kötetlen beszélgetéssel, játékkal értek véget, és még egy különleges szerb csokival is megajándékoztak minket. Nagyon jól éreztük velük magunkat, új barátságok is alakultak, ráadásul néhányan még a szállásunkon is meglátogattak minket egy másik napon.

A találkozó után Zentára látogattunk el, ahol a városháza tornyában megtekintettük a híres zentai csatáról szóló kiállítást is.

Ezek után még Szabadka és Palics várt minket. Szabadkán a gyönyörű szecessziós városháza dísztermében üléseztünk, majd a helyi cukrászdában fagyiztunk egyet. A palicsi tó partján játékkal és bringóhintózással zártuk az aznapi programot, mely után jól esett a finom vacsora.

Május 8., szerda

Szerdán reggeli után Pétervárad felé vettük az útirányt. Itt megnéztük az erőd katakombáit, és idegenvezetőnk mesélt a korabeli katonaéletről is. Ezek után a megtekintetük még az Újvidéken működő Vajdasági Múzeum kiállítását, a Duna parkban elfogyasztottuk az úticsomagunkat, majd egy órás szabad program következett a városközpontban.

Miután visszaérkeztünk a szállásunkhoz az új adai wellnessben pihenhettük ki magunkat a hosszú nap után. A vacsora utáni szabadprogramra néhány moholi hetedikes is átlátogatott hozzánk, akikkel sokat beszélgetünk este.

Május 9., csütörtök

Csütörtök reggel elérkezett a búcsú ideje. Reggeli előtt még összepakoltunk, majd elindultunk Óbecsére, ahol a Than Emlékház interaktív kiállításán próbálhattuk végig a különféle érdekes és kreatív eszközöket és játékokat. Vajdasági kalandozásunkat Törökbecsén zártuk, ahol meglátogattuk a környék egyetlen fennmaradt 48-as emlékművét.

Utána már csak az ebéd volt hátra, és 4 tartalmas nap után hazafelé vettük az irányt.

Mindenki csodás élményekkel és új barátságokkal tért haza. Köszönjük tanárainknak ezt az emlékezetes kirándulást!”

Bódi Zsófia, Csók Viktória és Kusai Rozina

7. a osztályos tanulók

A kirándulásról további fotókat képgalériánkban láthatnak.